Over het vak waarderen

Het waarderen van ondernemingen is een vak apart. De specialist op dit relatief nieuwe vakgebied is de Register Valuator (RV). De RV is een financieel deskundige met als specialisatie waardebepaling van ondernemingen, ook wel: business valuation. Een RV volgt hiertoe een behoorlijk intensieve tweejarige postdoctorale opleiding en wordt daarna opgenomen in het register van het NiRV.

Wanneer waarderen?

Vooral bij de overdracht van (de aandelen van) een onderneming is een onafhankelijke waardebepaling nodig. Bijvoorbeeld als er binnen een familie meer kinderen zijn en slechts één kind het familiebedrijf wil overnemen. Het overnemende kind wil niet teveel betalen en de rest van de familie wil dat het overnemende kind niet (teveel) bevoordeeld wordt. Verder spelen waardebepalingen een rol bij het bepalen van economische schade (forensic valuation), bij fiscale kwesties, bij gerechtelijke procedures en bij het invoeren van aandelen- en optieregelingen. Ook op het gebied van (jaar)verslaggeving krijgen waardebepaling en fair value-waardering een steeds prominentere plaats. Een voorbeeld hiervan is de verplichte jaarlijkse impairment test op goodwill voor beursfondsen. Register Valuators vervullen hierbij een belangrijke rol.

Geen directe aanleiding?

Maar ook als u als ondernemer of dga zonder directe aanleiding eens wilt weten wat uw bedrijf waard is, is een waardebepaling een goed idee. Bent u benieuwd wat uw onderneming waard is?