Economisch waarderen van vastgoed

Een publicatie van Tom Berkhout over de heilige graal van vastgoedtaxaties: wat is de economische waarde van vastgoed op de lange termijn?

Vastgoedtaxateurs schatten de prijs die vandaag voor een vastgoed betaald zou worden als het object door een ander dan de eigenaar zou worden gekocht. Die marktwaarde leiden taxateurs af van prijzen die voor vergelijkbaar vastgoed zijn betaald. Daarbij veronderstellen ze een verkoop verondersteld (discontinuïteit), terwijl het vastgoed in de praktijk vaak aangehouden wordt (continuïteit). Vastgoedtaxateurs mogen volgens mondiale en Europese taxatiestandaarden geen marktwaarden voor een toekomstige datum rapporteren: ze kennen de prijzen van toekomstige markten immers niet. Waarop zouden ze zich dan moeten baseren? Taxateurs hanteren een achteruitkijkspiegel. Ze nemen een snap shot van een object dat een lange exploitatieperiode heeft.

Thema’s

Archief