Cursus Financieringsstructuren & gestapeld financieren

Type: klassikale scholing

Datum: woensdag 23 november 2022

Tijd: 9:00 – 16:30 uur

Locatie: Kasteel Kerckebosch

Organisator: NiRV

Website: http://www.nirv.nl

Email: secretariaat@nirv.nl

FOI biedt 2 trainingen aan de leden van NIRV. Beide trainingen duren 1 dag. Tijdens onze trainingen gaan we met praktijkvoorbeelden verdiepen in jaarrekening analyse en in financieren en financieringsstructuren. Je kunt ervoor kiezen beide trainingen te volgen, of één van beide trainingen. Je hebt de kennis uit de ene training niet nodig voor het volgen van de andere training.

Financieringsstructuren & gestapeld financieren (dag 2)
Tijdens deze cursus ga je aan de slag met het onderwerp financieren en financieringsstructuren, mede in relatie tot overnames. De trainer behandelt de actuele financieringsmogelijkheden, zowel bancair als non bancair. Hij zoomt bijvoorbeeld in op de financieringsvormen en partijen die beschikbaar zijn in de markt voor werkkapitaalfinanciering, vastgoedfinanciering en overnamefinanciering. Vervolgens maakt hij ook de stap naar het beoordelen van de financieringsaanvraag door bancaire en non bancaire financiers. De risicobeoordeling, rating, tarief en voorwaarden (zekerheden) komen hierbij aan bod.

 • Impact van de Basel regelgeving op de financieringsmarkt;
 • Overview van alle non-bancaire financieringsvormen, de beschikbare partijen en de bijbehorende eigenschappen en voorwaarden (o.a. Crowdfunding, Lease, Factoring, Non-bancair krediet, Durfkapitaal, Kredietunies, MKB Beurs, Private Equity, Direct lending);
 • Inzicht in hoe een financier een aanvraag beoordeeld.
  o Kennis over het ratingsysteem en risico classificaties bij banken en alternatieve financiers;
  o Kennis over de risico-afweging die banken maken op basis van het pijleroverzicht.
 • Inrichten / stapelen van een financieringsstructuur bij een overname. Bijvoorbeeld welk deel wordt werkkapitaalfinanciering, vastgoedfinanciering, overnamefinanciering en welke vormen en partijen kun je hieraan verbinden.
 • Berekening en toepassingsmogelijkheden van financieringsratio’s waaronder; DSCR, ICR en DEBT/EBITDA en aanvullende specifieke voorwaarden;
 • Het gebruik en de rol van covenants bij nadere afspraken tussen de geldgever en geldnemer;
 • Vermogensstructuren; Vreemd vermogen component vs Eigen vermogen & de leverage ratio’s;
 • Inzicht in alle vormen van zekerheid die bij de diverse vormen van financiering komen kijken en hoe zij zich tot elkaar verhouden, eigenlijke zekerheden (zoals bijvoorbeeld pand en hypotheek) en oneigenlijke zekerheden (zoals bijvoorbeeld achterstelling, comfort letters, positieve en negatieve hypotheekverklaringen), maar ook overheidsregelingen zoals staatsgarantie & de GO faciliteit;
 • Praktijkvoorbeelden van offertes en term sheets op het gebied van financieren van bijvoorbeeld overnames.

Dag 1 cursus Jaarrekening analyse complexe structuren klik hier voor meer informatie.

Het programma ziet er als volgt uit:
09:00 uur Welkom en introductie
09:15 uur Aanvang deel I
10:45 uur Korte pauze
11:00 uur Aanvang deel II
12:15 uur Lunchpauze
13:00 uur Aanvang deel III
14:45 uur Korte pauze
15:00 uur Aanvang deel IV
16:30 uur Einde cursus

Kosten

NiRV-leden:

De kosten voor deelname aan voor beide cursussen van FOI bedragen € 695,- per persoon, per dag (exclusief BTW) voor NiRV-leden.
Meldt je je ook aan voor de training op 17 november 2022 ontvang je 20% korting op het totale deelnamebedrag ( deelname kosten minus korting bedragen € 1.112,- voor beide dagen)

Overige deelnemers:

De kosten voor deelname aan voor beide cursussen van FOI bedragen € 795,- per persoon, per dag (exclusief BTW) voor overige deelnemers (geen NiRV-leden). Meldt je je ook aan voor de cursus op 17 november 2022 ontvang je 20% korting op het totale deelnamebedrag ( deelname kosten minus korting bedragen € 1.272,- voor beide dagen)

Annulering is tot 1 week voorafgaand aan de cursus(sen) kosteloos. Bij afmelding binnen 1 week of no-show heb je geen recht op restitutie van het deelnamebedrag. Wel mag men eventueel iemand anders/een collega aanmelden.  Indien de collega geen lid is bij het NiRV wordt een aanvullende factuur gestuurd. 

Het minimum aantal deelnemers voor beide cursusdagen is 8 deelnemers. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen op beide cursusdagen.

Locatie: Kasteel Kerckebosch

Arnhemse Bovenweg 31
3708 AA Zeist
T: 030-6926666

Over de docent:

drs. Jorrit van Eck

Jorrit van Eck (drs.) studeerde Bestuurlijke informatiekunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector, waaronder het bankwezen. Zowel in de rol van specialist als management functies. Hierbij was hij commercieel actief in zowel het corporate als het MKB segment. Jorrit is naast zijn functies in de financiële sector ook al actief als trainer voor FOI. In zijn trainingen besteed hij veel aandacht aan de toepasbaarheid van de opgedane kennis. Sinds 2018 traint Jorrit op wekelijkse basis voor FOI en is hij ook partner. Hij draagt zijn kennis op het gebied van financiële analyse en kredietverlening op een enthousiaste en motiverende wijze over aan onze cursisten en opdrachtgevers.

PE-punten
In het kader van de regeling Permanente Educatie Register Valuators worden aan deze cursus 6 PE-punten per dag toegekend (12 PE punten voor deelname aan beide cursusdagen).

# PE-punten: 6.00 per dag (12.00 punten voor deelname aan beide dagen)